Július 19. Péntek, Emília

Japánban rekordmennyiségű, óránként 90 mm csapadék keseríti az életet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Japán sem mentes az extrém időjárási jelenségektől, hiszen volt itt már 4 méteres hófal, extrém hullámzás, hideg és meleg is, és most az eső is becsatlakozott a sorba. Rekordmértékű esőzések pusztítanak ugyanis Japán délnyugati részén.

kép: JMA-Himawari-8, Zoom Earth

A rekord mennyiség most 250 mm csapadék egyetlen nap alatt, de ennél is brutálisabb adat, hogy egyes területeken óránként (!) érkezett 90 mm csapadék. Ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként 90 liter víz érkezett a területre, ami elképesztő adat.

A nagy mennyiségű csapadék természetesen itt is rombolással jár. Az alacsonyan fekvő területeken az áradások kialakulásának lehetősége nőtt meg ugrásszerűen, míg a lejtős részeken az emberek a földcsuszamlások kialakulásától is tarthatnak. Az áramszolgáltatás pedig több helyen is megadta magát az esőzéseknek.

kép: azertag.az

Eddig 480 000 embert kellett kitelepíteni a csapadék okán, és a meteorológusok semmi jóval nem tudják biztatni az érintetteket. Az esőzések ugyanis várhatóan pár napig még jelen lesznek és intenzitásuk sem fog csillapodni.

kép: english.kyodonews.net

lead kép: english.kyodonews.net