Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Hidegrobbanás a chilei-argentin határon, 200 ember rekedt a vihar fogságában

Világidőjárás
2022. július 15. 14:00
null

Nem csak a hőhullámok, a téli hideg-robbanások is komoly gondokat képesek okozni. Jelen esetben az Andokban következett be a zord időjárást eredményező jelenség, a chilei és az argentin határon, mely nem éppen elhagyatott.

kép: AFP

Bár a határátkelő 3000 méter magasan található, elég forgalmas terület, ahol most a hideg-robbanás okán -10°C alá is süllyedt a hőmérő higanyszála. Ez pedig olyan téli vihart eredményezett, melynek következtében a mintegy 300 jármű, mely a határátkelőnél várakozott egyáltalán nem tudott tovább menni.

Nagyjából 400 ember rekedt a hegyen. Az argentin oldalon a mentési munkálatokat gyorsabban megkezdték, innen 120 embert mentettek ki. Természetesen a chilei oldalon sem tétlenkedtek a mentőalakulatok, ennek ellenére továbbra is 200 ember rekedt a hegyen a zord időjárás fogságában.

kép: Chilean Federal Police -Handout via REUTERS

A szélsőséges időjárási jelenségek 3000 méteren nem szokatlanok, ez a mostani azonban hirtelen érkezett, és szokatlanul erőteljes volt, ez az oka annak, hogy ennyire sok embert érintett az esemény.

kép: NOAA-GOES-East, Zoom Earth, The Watchers

lead kép: CEDOC-PERFIL

klímaAndokválságmentésemberhatárhavazás