Május 25. Szombat, Orbán

Hatalmas hullámokat vetett egy magas nyomású rendszer a Cook-szigetekre és Francia Polinéziára

null

A hőhullámok idején a tenger mellett, partközelben élni kifejezetten kellemes lehet, már persze ha eltekintünk a hőség okozta kivételesen erős viharoktól vagy a tenger szintjének emelkedésétől. Mindezek nélkül a hűs víz közelsége nagyon is jó tud lenni.

Francia Polinézia, illetve a Cook-szigetek számára azonban most egy igen ritka időjárási jelenség keserítette meg ezt az életérzést, méghozzá erősen. Egy nagy nyomású rendszer közeledett ugyanis a területükhöz, mely hatalmas hullámokat hívott életre.

A Cook-szigetek esetében ezek a hullámok elérték a 4,5 méteres magasságot is. Pontosabb lenne inkább úgy fogalmazni, hogy ezen hullámok hatására a tenger jelentősen benyomult a lakott területekre, házakat és utakat öntött el és rongált meg.

Francia Polinézia vizein a hullámok magassága a 9 métert is elérte, ennek megfelelően a part menti területek itt is jócskán kerültek víz alá. Több iskolát is bezártak, és a tengerparton 15 otthon lakhatatlanná vált. Az embereket szerencsére sikerült evakuálni, így sem itt, sem a Cook-szigeteken áldozata nem volt a természeti jelenségnek.

képek és lead kép: Radio Cook Islands - The Voice of the Nation