Április 27. Szombat, Zita

Földrengésraj Tenerife vulkánjánál

Világidőjárás
2022. július 16. 14:00
null

A Spanyolországhoz tartozó Tenerife sokak által ismert, és kedvelt üdülőhely. Azt azonban kevesebben tudják, hogy itt bizony egy vulkán is található, mely a Teide névre hallgat. Ráadásul Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobb képviselője, a lakosság többsége is itt él.

kép: tenerifehost.com

A Teide utolsó kitörése 1909-ben volt, akkor novemberben fakadt dalra a hegy. Persze ez nem jelenti azt, hogy az azóta eltelt több, mint 100 évben semmilyen esemény nem történt a vulkán közelében.

2016 októberében és 2019 júniusában is földrengésrajt regisztráltak a szakemberek a Teide alatt. Ez pedig most, július 10-én megismétlődött. A “földrengésraj” kifejezés nem véletlen, hiszen összesen közel 1000 földrengést regisztráltak a műszerek mindössze pár óra alatt.

kép: ola-aventura.com

A szakemberek szerint az ilyen remegések legvalószínűbb oka a folyadék, gőz vagy gáz áramlása a hegyben. Bár elsőre ijesztőnek tűnhetnek, ezek a mozgások nem jelzik előre a hegy lehetséges kitörését, ennek megfelelően a készültségi szintet sem emelték meg a Teide esetében.

kép: teidebynight.com

lead kép: img.locationscout.net

vulkánsorozatTenerifeföldrengéshegyemberű