Május 7. Kedd, Gizella

Elképesztő a vízhiány Dél-Európában

Világidőjárás
2022. július 12. 14:00
null

Dél-Európa helyzete egyre borzasztóbb. Nem csak a 40°C-ot bőven meghaladó forrósággal kell megküzdeniük, de a kiterjedt és tartós aszály is rendkívüli problémákat okoz. Itt pedig nem csak Olaszország, hanem Portugália és Spanyolország is komoly bajban van.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, EO Browser, The Watchers

Olaszország északi régiója, a Pó folyó rendkívül alacsony szintje miatt, illetve az eső hiánya miatt került kritikus helyzetbe. A mezőgazdaságilag kiemelten fontos terület 70 éve nem látott aszállyal küszködik, ennek hatására 100 várost szólított fel a kormány arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák a vízfogyasztást.

Portugália területének 97%-át olyan mértékű aszály sújtotta május végére, hogy a kormány kénytelen volt a vízerőművek használatát heti 2 órában (!) korlátozni annak érdekében, hogy a következő két évre képes legyen stabilan biztosítani az ivóvízellátást.

kép: Eliano Imperato - Controluce via AFP

Dél-Portugáliában vészhelyzeti tervet indítottak el, melynek lényege, hogy az érintett 1800 gazdaságnak a felére kell csökkentenie a vízfelhasználását, bármi áron. Spanyolország teljes szárazföldi területeinek mintegy kétharmadát fenyegeti az elsivatagosodás. A szakemberek szerint az egykor termékeny régiók egyre inkább homokká válnak a rendkívüli szárazság okán.

kép: Valentino BELLONI - Hans Lucas - Hans Lucas via AFP

lead kép: Piero CRUCIATTI - AFP

vízesőveszélyvízhiányszárazságEurópa