Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Az Oak Fire Kaliforniában az év legnagyobb erdőtüze, és fékezhetetlennek bizonyul

Világidőjárás
2022. július 28. 08:00
null

A kaliforniai Oak Fire névre keresztelt tűzvész a Yosemite Nemzeti Park felé vette az irányt, és olyan gyors terjedést, illetve olyan mozgást produkál, amivel még a sokat látott, gyakorlott szakembereket is meglepi.

kép: Getty - BBC

Pár nap kellett csak ahhoz, hogy a tűzvész Kaliforniában az év legnagyobb ilyen jelenségévé nője ki magát. A lángok július 22-én lobbantak fel, és azóta több, mint 6300 hektárt emésztettek fel, mely sajnos nem csak az erdőségeket érintette.

Az erdőtűz Kaliforniában megszokott jelenség, sok esetben az erdő természetes megújulásában is szerepet játszik, de a méretei koránt sem elhanyagolható részletek. Az Oak Fire eddig 6000 embert kényszerített menekülésre, és már több, mint 10 épületet emésztett el.

kép: USGS-Landsat-8. Processed by Pierre Markuse

A szakemberek feszített tempóban igyekeznek felvenni a küzdelmet a tűzzel, hatalmas erőkkel vonulva fel a területre. Azonban éppen a szokatlan mozgás és a gyors terjedés miatt az apparátus ellenére sem képesek megálljt parancsolni a lángoknak. A tűz terjedését pedig rendkívüli módon segíti a végletekig száraz aljnövényzet.

kép: Megan Mullaly

lead kép: Chad Anderson

klímaerdőtűztűzUSAhaláléletKalifornia