Március 2. Szombat, Lujza

Aszály pusztít Olaszország egyik legfontosabb mezőgazdasági termelő területén

Világidőjárás
2022. július 06. 14:00
null

Észak-Olaszország számára a víz most olyan luxus, melyből csak igen kevés adatik. Több önkormányzat is kénytelen volt vízkorlátozásokat bevezetni, de ez csak az érem egyik oldala. Sajnos a szárazság a Pó folyót is érinti, mely Olaszország leghosszabb folyója, és kiemelt jelentősége van a mezőgazdasági termelésben is.

kép: REUTERS-Gabriele Pileri

A Pót körülvevő 5 északi régió az utóbbi 70 év legrosszabb aszályát kénytelen átélni. A helyzet súlyosságát jól mutatja az is, hogy a vezetés a területnek 36,5 millió eurós támogatást ítélt meg, kármentésre és kártalanításra.

Erre pedig igen nagy szükség lesz, hiszen a Coldiretti mezőgazdasági szakszervezet szerint a szárazság a mezőgazdasági termények mintegy 30%-át fenyegeti. Ez pedig olyan mértékű veszteség melyet nem engedhet meg magának az olasz gazdaság, főleg az orosz-ukrán háború árnyékában.

kép: ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Külön gondot jelent az is, hogy a Pó vízállása igen alacsony. Ez a delta közelében a termékeny terület további pusztulását is okozza, hiszen így a sós tengervíz beáramlik a folyómederbe, és az azt körülvevő terményekben komoly károkat okoz.

kép: REUTERS-Guglielmo Mangiapane

lead kép: REUTERS-Guglielmo Mangiapane

embermezőgazdaságszárazságéletétel