Június 16. Vasárnap, Jusztin

Afganisztánban az idei esőzések fekete nagybetűvel kerülnek a történelemkönyvekbe

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Afganisztán számára az idei esős évszak nem hozott semmi jót. A heves esőzések ilyenkor megszokottak, de a klímakatasztrófa okán szélsőségessé váló időjárás itt is érezteti hatásait. Az esőzések hevessége erősödött, és a helyi, hagyományosan sárból készülő épületek ezt nem tolerálták túl jól.

kép: Ewaz Ali Mahdawi

Magukban az esőzésekben, illetve a nyomukban kialakuló áradásokban mintegy 400 ember vesztette életét. A megrongálódott épületek koporsójába pedig egy 5.9-es amplitudójú földrengés verte be az utolsó szöget. A rengés nyomán összeomló épületekben mintegy 1000 ember lelte halálát.

A sérültek száma is igen magas, a mentőalakulatok munkája pedig kifejezetten nehéz, hiszen a sáros, vizes közegben a sárból emelt épületek törmelékét takarítani szinte lehetetlen feladat. Eddig a földrengés nyomán mintegy 1500 ember szenvedett sérüléseket.

kép: Ariana News

A hegyvidékeken eközben nyári havazással és fagyokkal kellett számolni, mely az ide állatokat hajtó nomád családok számára jelentett tragédiát. A fagyokban 12 gyermek lelte halálát, mindannyian ezekhez a legeltető nomád családokhoz tartoztak.

kép: Afghanistan twitter

lead kép: Afghanistan twitter