Június 26. Szerda, János

A tűzvészek is rekordmennyiségben jelentkeznek idén Európában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Európa idén nyáron belekóstolhat a klímakatasztrófa okozta hőhullámok következményeibe. Azon túl, hogy fullasztó meleggel kell szembenéznie számtalan területnek, a nagy meleg természetesen nem csak az emberekre, hanem a növényzetre is hatással van.

kép: Jerome Gilles - NurPhoto - NurPhoto via AFP

A meleg és az eső hiánya végletesen szárazzá teszi a növényzetet, ennek megfelelően pedig igen könnyen kap lángra. Európában így idén nem csak a hőség hoz rekordokat, hanem a tűzvészek száma is.

Észak-Európában a legsúlyosabb a helyzet. Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban nem csak a szárazság és a rekord-meleg okoz gondokat, hanem a több ezer hektáron pusztító tüzek is. Csak ezekben az országokban mintegy 346 000 hektáron égett le a növényzet, ami nagyjából 6 Budapestnyi területnek felel meg.

kép: LOIC VENANCE - AFP

De nem csak északon, délen, hanem Közép-Európában is sorra lobbannak fel a tüzek. Kréta ugyan úgy a lángok pusztító erejével küszködik, ahogyan idehaza is rengeteg munkája van a tűzoltóknak. És a hőhullámoknak még koránt sincs vége...

kép: THIBAUD MORITZ - AFP

lead kép: THIBAUD MORITZ - AFP