Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

A száraz idő közepén alakult ki áradás Svájcban

Világidőjárás
2022. július 21. 11:00
null

Hogyan lehetséges az, hogy egy területen áradás lép fel úgy, hogy a közelében sem volt egyetlenegy csepp eső sem. A nagyobb csapadékmennyiség azonban nem feltétele az áradásoknak abban az esetben, ha kellően meleg van.

kép: the-ski-guru.com

Svájc területén, Zermatt térségében alakult ki áradás, bár tény, hogy ez nem az a fajta árhullám volt, mely autókat sodor magával, vagy házakat mos alá. Csendesebb verzió, de korántsem veszélytelen, hiszen a kialakulása önmagában intő jel.

Az áradás oka a gleccserolvadás, mely bizony a túlságosan magas hőmérséklet velejárója. Az Alpok gleccserei pedig érzékenyen reagálnak ezekre a magas hőmérsékletekre. Mostanra már csak a magasabb hegycsúcsok tetején mérnek állandóan fagyos időt, még 3500 méteres magasságban is pozitív tartományban mozog a hőmérő higanyszála.

kép: Keystone - Philippe Mooser

Ez lassú olvadást okoz, ami már önmagában is katasztrofálisan hathat a gleccserekre, de azok szerkezetét is rendkívüli módon gyengíti, mely alaprecept egy halálos szikla és jéglavina kialakulásához. Éppen ez történt július elején is a Marmolada gleccser esetében.

kép: the-ski-guru.com

lead kép: zermatt.ch

klímagleccseresőáradáscsapadékszárazság