Május 26. Vasárnap, Evelin

Rendkívül alacsony a Pó vízállása - komoly gondok elé néznek az olasz gazdák

null

A Pó folyó Olaszország leghosszabb és legjelentősebb folyója a maga 652 km-es hosszával és 1540 köbméteres vízhozamával másodpercenként. A folyó vize kiemelkedően fontos a mezőgazdaság és az ivóvízellátás szempontjából is – a vízből azonban egyre kevesebb van.

Az utóbbi 70 év legsúlyosabb aszálya érinti a Pót, melynek vize most egy borettói megfigyelőállomás mérése alapján 2,9 méterrel a nulla szelvény alatt van, vagyis drasztikusan alacsonyabban a szezonális átlagnál. Ennek oka az is, hogy jelentős mennyiségű csapadék nem hullott májusban a területen, de az igazi gond a hómennyiség.

A szezonális havazás a hegyekben 20 éve a legalacsonyabb, mintegy 50%-kal marad el a szokásostól, ennek megfelelően az olvadásból származó víz is lényegesen kevesebb. A Pó alacsony vízszintje pedig azt eredményezi, hogy a torkolatnál az Adriai-tenger vize benyomul a folyó medrébe, sós vízzel mérgezve a területet.

Az érintett terület mezőgazdasági termelőit tömörítő szervezet szerint minél gyorsabban szükségállapotot kell kihirdetni a Pó melletti mezőgazdaságilag jelentős területeken, mivel veszélybe került az ország növénytermesztésének 30%-a, illetve jelentős állatállományt érintő nehézségek és ivóvíz-ellátási fennakadások is várhatóak.

képek: Piero Cruciatti - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

lead kép: Manuel Romano - NurPhoto - NurPhoto via AFP