Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Kiterjedt és hatalmas károkat okoz a nagy mennyiségű eső Kolumbiában - már 80 halálos áldozata van az esős évszaknak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa okán az időjárási szélsőségek egyre gyakoribbá válnak, a hosszú szárazságokat tomboló, heves esőzések követik, melyre az emberek, de az állatok és a növények sincsenek igazán felkészülve.

Az esős évszakok váltakozásában élő népek számára ez különösen nagy kihívást jelent. Ebben a helyzetben van Kolumbia is, ahol a márciusi szezonkezdet óta a heves esőzések olyan léptékű rombolást hajtottak végre, amire csak kevés példa mutatkozik az ország történetében.

Eddig 80 halálos áldozatot azonosítottak a hatóságok, 10 embert pedig jelenleg is eltűntként tartanak nyilván. Azonban az esőzéseknek még nincsen vége, a folyók szintje továbbra is magas, a talaj pedig vízzel telített, így ezek a számok sajnos emelkedhetnek.

A fent említett gondok miatt sorozatos áradások és földcsuszamlások rombolják az országot. Eddig mintegy 730 ponton sérült jelentősen az autópályahálózat, 72 hidat és 39 gyalogos átkelőhelyet rongált meg a víz. 90 vízvezeték, 108 oktatási intézmény és 7 egészségügyi központ is szerepel a rombolási listán. 400 lakóházat teljesen elpusztított a víz és mintegy 16 200 lakóház sérült súlyosan.

képek és lead kép: JOAQUIN SARMIENTO - AFP