Június 24. Hétfő, Iván

Hőhullám hoz 45°C-os meleget Spanyolországba

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Némi lehűlést hozott hazánkba a hidegfront, vagy inkább némi felfrissülést, de az adatok alapján úgy tűnik, jövő hét elején elér minket is az a hőhullám, mely a június 18-i hétvégére Nyugat-Európában kezd tombolásba. Igaz, hozzánk már valószínűleg nem hoz kiugróan magas hőmérsékleteket.

Ez azonban nem igaz Portugália, vagy éppen Spanyolország esetében. Ez utóbbiban most is komoly hőség tombol, a déli országrészben a 40-43°C sem ritka, de ez még fokozódni fog. A hőhullám hatására Dél-Spanyolországban akár 44-45°C-os hőségre is lehet számítani akár már csütörtökön is.,

A hőhullám ráadásul egy hőkupolát is létrehoz, ami azt eredményezi, hogy ennek területén a meleg mellett erősen száraz időjárással is számolni kell. Péntekre Franciaországba is megérkezik a 40°C-os hőség, délen az értékek akár 43°C-ig is emelkedhetnek.

A hőhullámok és hőkupolák sajnos jelentős egészségügyi kockázatokat is hordoznak. Az ilyen mértékű meleg megterheli a gyerekek és az idősek szervezetét, így esetükben mindenképpen hatékonyan kell védekezni a hőség ellen.

képek és lead kép: shutterstock