Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Hamuval lepte be a Bulusan a környező településeket a kitörése után

null

2017 június 5-én a Fülöp-Szigetek Bulusan vulkánja kitörést produkált. Napra pontosan 5 évvel később, 2022 június 5-én megismételte ezt a kitörést, melynek hatására a helyi hatóságok a riasztási szintet 0-ról 1-re emelték.

Június 11-én a vulkán újabb kitörést produkált, melyet azonban a monitorokon nem lehetett látni, a műszerek azonban rögzítették azt. Hogy látni nem lehetett az egy dolog, hatásai azonban nem maradtak el, főleg a környező települések számára.

A hatóságok 13 település esetében erősítették meg a hamuhullást, mely komoly károkat képes okozni mind az infrastruktúrában, mind pedig az épületekben. A hamu belepte az utakat, ezzel közlekedési fennakadásokat váltott ki.

A takarítási munkálatokat megkezdték, az emberek pedig a tetőkről igyekeznek eltüntetni a hamut, mely sajnos elég nehéz ahhoz, hogy felhalmozódva összeroppantsa a tetőszerkezetet. A hamuhullás egészségügyi vonatkozásokkal is rendelkezik, de a Bulusan szerencsére egyelőre más “ajándékkal” nem lepte meg a helyieket.

képek: PDERG

lead kép: Sorsogon Provincial Information Office