Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Dübörög a tél Ausztráliában, miközben az északi tengerpartokon kánikula is kialakul

null

Az időjárás szeszélyei folytán idehaza sem ritka az, hogy akár 10-20°C-os különbségek is kialakulnak az ország különböző részei között, ugyanabban az időpontban. Míg északon kabátot húznak az emberek, délen még a pulóver is lekerül.

Ausztrália is hasonló helyzetben van éppen, Queensland több, mint egy évszázada nem regisztrált ilyen alacsony átlagos hőmérsékletet júniusban. Az Ausztrál télben sem szokatlan természetesen a hideg, de most az ország északi részein az óceán partján 24-35°C-os maximumokat is mérnek, míg a déli részeken 14-12°C-os maximumokkal lehet számolni.

Emellett a hajnali órákban a fagypont közeli, illetve az azt meghaladó hőmérsékletek is jelentkeznek. Ezek a minimumok inkább június végére, júliusra jellemzőek, most azonban szokatlanul korán jelentkeztek a területen.

A déli államok számára a tél havat is tartogat. Viktória állam egyik síközpontja, Hotham 24 óra alatt 44 cm havat regisztrált, de június első 7 napján a szezonban jellemző 133 cm hómennyiségből 91 cm-nyi hullott le.

képek és lead kép: shutterstock