Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Szomjan halnak a madarak Indiában, dehidratált szárnyasok potyognak az égből

Világidőjárás
2022. május 21. 14:00
null

Dél-Ázsia az idén lényegesen korábban tapasztalhatta meg a hőhullámok okozta nagy melegeket, mint megszokhatta. Ezek ugyanis jellemzően május és június hónapokban jelentkeznek, most azonban már márciusban is hőhullámok taroltak a térségben.

Ha ezt a szót kiejtjük, akkor a legtöbb embernek az izzasztóan forró Nap, illetve a városi szökőkutakban rohangáló gyerekek képe ugrik be. Jó dolog a meleg, de azért van egy határ, ami felett már nehezen viseljük. Az extrém melegek ugyanis az emberi szervezetre is komoly hatást gyakorolnak.

De nem csak ránk, hanem a természetre is. A növényzet a szélsőséges meleg és az azzal jellemzően együtt járó szárazság hatására jelentősen veszít nedvességtartalmából, aminek következtében az erdő és bozóttüzek esélye ugrásszerűen nő meg. És bár a nagy kiterjedésű tüzek esetében jellemzően Oroszország és az USA szokott előkerülni, ha a trend folytatódik, akkor Dél-Ázsia területeit is beilleszthetjük ebbe a sorba.

Jelenleg India területén zajlik egy olyan hőhullám, mely számunkra apokaliptikus képeket rejt. Itthon ugyanis kicsit sem megszokott, hogy dehidratált, olykor sajnos már menthetetlen madarak potyogjanak az égből. Indiában azonban ez nem is olyan szokatlan, ám a mostani helyzetben a lezuhanó madarak száma is jelentősen megnőtt, mivel a korai hőhullámok eltüntették a víz egy jelentős részét, így a madarak nem tudnak hol inni.

képek és lead kép: shutterstock

hőségklímaállatmelegemberhalálélet