Május 23. Csütörtök, Dezső

Súlyos problémák, vízhiány és a por fojtogatása veszélyezteti Irakot

null

Irakban olyan környezeti katasztrófa készülődik, mely megpecsételheti az ország szinte egészének sorsát. Az utóbbi években a területen a csapadék mennyisége évről - évre kevesebb, ami az ország vízkészleteire is rányomja bélyegét.

A helyi vízügyi hatóságok mérései alapján idén 50%-kal kevesebb víz áll rendelkezésükre, mint tavaly, és ha a trend folytatódik, ami az utóbbi évekre jellemző volt, akkor a Tigris és az Eufrátesz 20 éven belül kiszáradhat.

A víz hiánya a növekvő mezőgazdasági felhasználásnak is köszönhető, de a klímakatasztrófa is erősen beleszól az egyenletbe. Ezen felül pedig komoly erdőirtásokkal is számolni kell, melyek összességében kiterjedt és erőteljes porviharokkal is együtt járnak.

A legutóbbi, az idény 7. porvihara május 5-én csapott le Irakra. Ennek következtében mintegy 5000 ember került kórházba, és egy halálos áldozattal is számolni kellett – igen, pusztán a por miatt, ráadásul a környezetvédelmi miniszter arra figyelmeztet, hogy az országban a következő évtizedekben a porviharos napok száma évente 272 napra is emelkedhet.

kép: NASA Aqua-MODIS, The Watchers

képek és lead kép: Reuters