Június 25. Kedd, Bocsárd

Irdatlan hatalmas tűzvész tombol Új-Mexikó területén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Bár még csak a tűzszezon elején járunk, az USA területén már most is több jelentős tűzzel lehet számolni. Köztük azzal a Hermits Peak-Calf Canyon névre keresztelt tűzkoplexummal, mely Új Mexikó területén pusztít.

Az említett tűz április 22-23-án jött létre, két erdőtűz összeolvadásával. A Hermits Peak tűz a heves szél hatására irányt váltott, és összeolvadt az akkor már javában tomboló Calf Canyon tűzzel, így egy 290 km kerületű részen pusztítanak.

Ezzel a tűzvész Új-Mexikó történetének leghatalmasabb tüze lett, ami azért is elkeserítő, hiszen a tűzszezon még csak az elején jár, és máris rekordert avathatnak a szakemberek. A tűz terjedésében komoly szerepet játszik a régóta tartó aszály és a heves szelek is.

Május 10 én a tűzkomplexum egy pyrocumulonimbus felhőt is létrehozott a füst és a hő révén, május 13-ra az USA második legnagyobb jelenleg is tomboló tűzvészévé nőtte ki magát. Május 16-ra a mérete elérte a 121 000 hektárt - ezzel lett rekorder - és sajnos csupán a 26%-át sikerült eloltani.

képek és lead kép: AFP