Június 24. Hétfő, Iván

Irakba megérkezett a 8. porvihar, de csak részben a klímaváltozás a felelős érte

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Irak területén május 16-án átsöpört a 8. hatalmas porvihar, mely pusztán 10 nappal követte elődjét, melyben 5000 embert kellett kórházban kezelni a por okozta légzési nehézségek miatt. A vízügyi szakemberek szerint azonban nem csak a klímakatasztrófa okolható a dologért.

kép: Copernicus EU-Sentinel-3, Antonio Vecoli

A porvihar méretét jól szemlélteti, hogy a Bagdad és az érintett területek közintézményeit az egészségügyi intézmények kivételével be kellett zárni. Ez az iskolákat és az állami hivatalokat is érintette.

A bagdadi nemzetközi repülőteret, a Najaf és a Sulaimaniyah reptereket is le kellett zárni, mivel a por miatt a látási viszonyok nem tették lehetővé a biztonságos landolást és a járatok indítását.

A vízügyi szakemberek szerint komoly gond, hogy az elmúlt 5 évtizedben az átlagos csapadékmennyiség mintegy 40 mm-rel csökkent, ez pedig szélsőséges aszályokat vált ki. Ugyanakkor tény, hogy a csapadék mennyisége ingadozó, vagyis a mostani helyzetet nem indokolná. Ha azonban hozzávesszük a fokozott vízfelhasználást, akkor sajnos azt láthatjuk, hogy abban az esetben is vízhiánnyal küszködne az ország, ha az átlagos csapadékmennyiség nem változna.

képek és lead kép: shutterstock