Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Energiaválságot okoz Indiában a hőhullám

Világidőjárás
2022. május 04. 14:00
null

Az energiaválság a napokban jellemzően az orosz-ukrán háború kapcsán kerül elő, többnyire az orosz energiahordozók körüli huzavona miatt. Azonban az energiahiány nem csak az EU-t érinti, India már most kénytelen áramkimaradásokkal számolni.

Az irdatlan méretű ország a világ harmadik legnagyobb energiafelhasználója. Ez a cím elkeserítő akkor, ha azt is hozzátesszük, hogy energiaigényének nagy részét a szén égetése révén fedezi. A környezet szennyezése mellett most azonban azzal is számolni kell, hogy kifogynak a készletek, és a szén ára is egyre feljebb kúszik.

A mostani válság okozója a korai és intenzív hőhullám, melyben a valaha mért legmagasabb áprilisi hőmérséklet indiai rekordja is megdőlt, méghozzá 45,9°C-kal. Az elképesztő és hosszan tartó meleg súlyos aszállyal is együtt jár (a márciusi csapadékmennyiség 71%-kal volt kevesebb, mint a megszokott), ez pedig az energiafelhasználást az egekbe röpíti.

A klímakatasztrófa egyik velejárója a szélsőségessé váló időjárás, mely ellen bár az ember többnyire képes védekezni, az ehhez használt eszközei csak tovább rontanak a helyzeten. A szélsőségek pedig lassan a világon mindenhol jelen vannak, kezdve az extrém hőhullámoktól, melyek nem csak Indiát, hanem például az Antarktiszt is sújtják, egészen addig a döbbenetes szárazságig, amivel Kalifornia néz szembe. De ide lehet sorolni az extrém méretű havazásokat, vagy azokat a hideghullámokat is, melyek soha nem látott mélységekbe taszítják a hőmérő higanyszálát.

képek és lead kép: shutterstock

klímameleghiányválságemberenergia