Május 21. Kedd, Konstantin

Derecho és tornádók romboltak az USA területén, porvihart is létrehozva

Világidőjárás
2022. május 17. 11:00
null

Nebraska középső területén május 12-én egy erőteljes viharrendszer haladt keresztül. Ráadásul egy olyan jelenséget hozott létre, ami itt ugyan nem ritka, mi azonban csak néha hallunk róla. Ez pedig nem más, mint a derecho.

A derecho egy olyan gyors mozgású zivatarrendszer, melyben a szelek is komoly szerephez jutnak. A derechoban ugyanis igen hosszú ideig lehetnek jelen a tornádó erejű szelek, de nem képeznek ténylegesen tornádót, pusztításuk azonban így is rendkívüli.

A mostani derechoban azonban mégsem a szél volt az érdekes és egyedi, hanem az, hogy Nebraska mellett, Iowa, Dél-Dakota és Minnesota is nyögte a viharrendszer okozta hatások rabigáját, méghozzá porvihar formájában.

Ezeken a területeken a porvihar kevéssé jellemző, az olyan pedig, mint amilyet most a derecho hozott létre, kifejezetten ritka. A látótávolság ugyanis az érintett területeken technikailag nullára csökkent, mely jelentős fennakadásokat is okozott a közlekedésben.


kép: Jim Clem

A derecho mellett a viharrendszer legalább 5 tornádót is szült, és sajnos halálos áldozatok nélkül nem sikerült átvészelni a különösen nagy rombolással áthaladó viharrendszert. 5 ember vesztette életét, és sok a sérült is.

Képek és lead kép: shutterstock

A képek illusztrációk

viharesőUSAtornádószél