Június 14. Péntek, Vazul

Áradások és rombolás Kanadában a tavasz érkezésével

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kanadába is megérkezett a tavasz, ám itt nem csak a fűszeres illattal, a madárdallal és az egyre kellemesebb időjárással kell számolni. A tavasz ugyanis a melegedéssel a hó olvadását is előidézi, így pedig a területen az áradások válnak jellemzővé.

kép: cbc.ca

Az északnyugati területeken a folyók medrében felhalmozódó jég okoz gondokat. A jégtorlaszok ugyanis jelentős mértékben emelik meg a folyók vízszintjét. Ez néhol akár 1,7 méteres szintemelkedéssel is jár, mint ahogyan azt Hey River városa is tapasztalhatta, ahol 250 otthonból kellett kitelepíteni az embereket.

Alberta ezzel szemben nem a jéggel, hanem a hóolvadással küszködik, melyhez még jelentős és kiadós esőzések is csatlakoznak. Ez szintén hatással van a folyók vízszintjére, így bár más okokból, de itt is számolni kell az áradásokkal. Itt mintegy 1000 embert kellett otthonából evakuálni, és Paddle Prairie település szükségállapot kihirdetésére kényszerült az áradások kapcsán.

kép: The Canadian Press-John Woods

Calgary területén egyelőre nem okoznak gondot az áradások. Azonban igyekeznek tanulni a 2013-as helyzetből, amikor 5 halálos áldozatot is követelt a víz, így már most vizet engedtek le a Genmore-i és a Ghost víztározókból, hogy felkészüljenek az árhullámokra.

kép: Heather Stefanson

lead kép: Town of Hay River