Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Afrika szarva lassan kiszárad, és éhínségbe taszít több millió embert

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Miközben a világ feszült figyelemmel kíséri az orosz-ukrán háború történéseit és humanitárius eseményeit, kicsit kevésbé érzékeny azokra a problémákra, amiket úgymond már “megszokott”. Ezek közt sajnos egyre rosszabb helyzetben van Afrika szarva.

kép: NASA-Earth Observatory

Kenya, Szomália és Etiópia adja azt a területet, amit igen sok esetben az éhezéssel és alultápláltsággal lehet összekötni, és ez a kapcsolat sajnos évtizedek óta megvan. Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius koordinátora azonban arra kéri a világot, fordítsa tekintetét Afrika felé is.

A területen ugyanis 40 éve nem látott aszály tombol, mivel az elmúlt 4 év esős évszakai különösen kevés csapadékot hoztak. Ráadásul a helyzet nem is igen fog változni, a szakemberek előrejelzései alapján a csapadékösszeg idén is alacsony marad.

kép: NASA-Earth Observatory

Ha nincs víz, nincs semmi, ezt pedig az a mintegy 15 millió ember a bőrén is érzi, akiket kisebb vagy nagyobb mértékben, de az éhínség és a nélkülözés szele már megérintett. Jelenleg 7,2 millió ember élelmiszersegélyekre szorul és 4 millióan vízsegélyeket is kell, hogy kapjanak. A kialakult helyzet nyomán a három országban összesen mintegy 5,7 millió gyereknél állapítottak meg súlyos alultápláltságot.

képek és lead kép: shutterstock