Május 23. Csütörtök, Dezső

Újabb halálos földcsuszamlás Brazíliában - ezúttal egy család 8 tagja az áldozat

null

Újra jelentős esőzés, ezúttal is Brazíliában, de most a helyszín nem Petrópolis. Baixada Fluminense és Costa Verde régiójában, Rio de Janeiro államban történt az eseménysor, melyben legkevesebb 8 ember vesztette életét.

kép: Corpo de Bombeiros Militar do Estado do Rio de Janeiro

Április 3-án 48 óra leforgása alatt az érintett régiók egyes városai több, mint 800 mm csapadékot regisztráltak, mely rekordmennyiségnek számít. Köztük is Angra dos Reis település viszi a prímet a maga 809 mm-nyi csapadékmennyiségével.

A legrosszabbul mégis Paraty város járt, mely kedvelt turistacélpont. A heves esőzések hatására kialakuló földcsuszamlásokban 7 épület tűnt el, és egy család 8 tagja lelte halálát. A villámáradások rombolása is jelentős volt, ám ezen a településen több áldozatot a víz nem szedett.

Meg nem erősített adatok alapján azonban további halálos áldozatok is voltak. A víz önmagában is komoly problémát jelentett, de a megrongált felső-vezetékekkel együtt az áram és a víz kombinációja is okozott egy halálos balesetet, ám ezt egyelőre nem erősítették meg a hatóságok.

A hatalmas mennyiségű csapadék infrastrukturális károkat is jelent, illetve sajnos komoly hatással van a helyi ivóvízkészletekre is.

képek és lead kép: BRUNO KAIUCA - AFP