Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Rendkívül intenzív erdőtűz pusztít Arizonában mintegy 6000 hektáron

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nálunk borongós, hideg, csapadékos a tavasz, különös tekintettel a hétvégékre. De ez nincsen mindenhol így. Az USA déli államaiban a szárazság továbbra is jelentős gondokat okoz, ami a széllel és a forró napsütéssel párosítva a katasztrófa egyik receptje.

kép: Coconino National Forest, via Associated Press - The New York Times

Ezt most Arizona érzi erőteljesen, hiszen területén egy rendkívül intenzív és gyorsan terjedő erdőtűz alakult ki. Falgstaff város 72 000 lakosa számára pedig a tűz április 22-én testközelbe is került.

A mintegy 6000 hektáron tomboló erdőtűz a várost is megközelítette, ennek megfelelően pedig 760 házból több, mint 2000 embert kellett kitelepíteni a biztonságuk érdekében. A tűz eddig 24 épületet emésztett el, de a rendkívüli intenzitása miatt a károk felmérése egyelőre lehetetlen.


kép: CNN

A tűz terjedési sebessége is nagyon gyors, így nem csak Arizona, hanem Új-Mexikó is felkészülhet arra, hogy területén lángok fognak pusztítani. A helyi szakemberek pedig szinte egész Új-Mexikóra, valamint Texas és Colorado államok egyes részeire is kénytelenek voltak vörös riasztást életbe léptetni a tűzesetek valószínűsége miatt.

kép: CNN

lead kép: CGTN