Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Nem csak itthon, Európa sok országában tarolt a tavaszi tél

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az április elején beköszöntött tavaszi tél nem csak minket érintett, hanem Európa több országa számára is kritikus időszakot hozott. Igaz, nálunk is dőltek meg hideg-rekordok, de meg sem közelítettük azt, amit a francia gazdák voltak kénytelenek átélni.

kép: Global Times

Ott ugyanis április 4-én az országos minimumhőmérséklet -1,5°C-ra esett, ami már önmagában is durva, de Mourmelon megyében a minimum –9,3 °C volt. Sőt, a hegyvidéki emberek számára volt a legnehezebb az időszak, hiszen itt nem egy helyen –21,5°C-os hidegeket produkált az április eleje.

Az előzetes felmérések alapján most nem okozott akkora károkat a fagy, mint tavaly, bár tény, hogy Európa több területén is az ilyenkor szokásos átlaghőmérséklet alá süllyedtek az értékek, méghozzá 11 °C, vagy akár 18 °C-kal.

kép: electroverse.net

Az sem segített, hogy a fagyok előtt kellemes, tavaszias meleggel lehetett számolni, hiszen sok haszonnövény virágzásnak indult. Bár a gazdák igyekeztek védekezni a fagykárok ellen, a gyümölcsök árában idén is érezhető lesz a tavaszi tél hatása.

kép: Nicolas GLUMINEAU

lead kép: Nicolas GLUMINEAU