Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Nem csak itthon, Európa sok országában tarolt a tavaszi tél

Világidőjárás
2022. április 08. 11:00
null

Az április elején beköszöntött tavaszi tél nem csak minket érintett, hanem Európa több országa számára is kritikus időszakot hozott. Igaz, nálunk is dőltek meg hideg-rekordok, de meg sem közelítettük azt, amit a francia gazdák voltak kénytelenek átélni.

kép: Global Times

Ott ugyanis április 4-én az országos minimumhőmérséklet -1,5°C-ra esett, ami már önmagában is durva, de Mourmelon megyében a minimum –9,3 °C volt. Sőt, a hegyvidéki emberek számára volt a legnehezebb az időszak, hiszen itt nem egy helyen –21,5°C-os hidegeket produkált az április eleje.

Az előzetes felmérések alapján most nem okozott akkora károkat a fagy, mint tavaly, bár tény, hogy Európa több területén is az ilyenkor szokásos átlaghőmérséklet alá süllyedtek az értékek, méghozzá 11 °C, vagy akár 18 °C-kal.

kép: electroverse.net

Az sem segített, hogy a fagyok előtt kellemes, tavaszias meleggel lehetett számolni, hiszen sok haszonnövény virágzásnak indult. Bár a gazdák igyekeztek védekezni a fagykárok ellen, a gyümölcsök árában idén is érezhető lesz a tavaszi tél hatása.

kép: Nicolas GLUMINEAU

lead kép: Nicolas GLUMINEAU

télfagygyümölcsnövényhidegtavasz