Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Chile fővárosában a 12 éve tartó aszály hatására vízkorlátozásokat vezetnek be

Világidőjárás
2022. április 18. 14:00
null

A történelem folyamán a nagyvárosaink szinte minden esetben folyópartok mellett alakultak ki. Bővülésük is éppen a víz állandóságának, gazdasági jelentőségének tudható be. Így volt ez Santiago városával is, mely több évszázada Chile fővárosa.

Jelenleg 5,6 millió ember él itt, és sajnos a várost erősen érinti a klímakatasztrófa. Olyannyira, hogy közel 500 éves fennállása óta most először lesz kénytelen vízkorlátozásokat bevezetni a területén, sőt, akár a vízszolgáltatás szüneteltetése is napirendre kerülhet.

kép: Matias Basualdo-Zuma Press Wire-Rex-Shutterstock

Az ok a klímaváltozás nyomán a környéket sújtó hatalmas aszály. Itt ráadásul nem egyetlen évről beszélünk, Santiago 12 éve küszködik ezzel a helyzettel. Az utóbbi 30 évben a város a vízkészleteinek nagyjából 30%-át vesztette el, 2060-ig pedig további 50%-kal csökkenhet a rendelkezésre álló víz.

Ennek oka az, hogy a város fő vízbázisát jelentő Maipo és Mapocho folyók vízszintje drasztikusan lecsökkent. A mostani helyzetben Santiago kénytelen lesz vízkorlátozások bevezetésére, mely kezdetben a nyomás csökkentését jelenti.

Ha azonban a helyzet tovább romlik – amire sajnos igen nagy esély mutatkozik – akkor elérkezhet a pillanat, mikor szakaszosan, egy-egy városrészt érintve, de kénytelenek lesznek elzárni a vizet. Ezt rotációs rendszerben kívánják megoldani, egyszerre mintegy 1,7 millió ember víz hozzáférését tagadva meg, akár 24 órás időszakokra is. A folyók vízállásától függően 4-6 vagy 12 napos ciklikus rendszerben gondolkodnak a szakemberek.

A város vezetése külön kiemelte, hogy az intézkedések okozója bizony nem más, mint a klímakatasztrófa, mely nem csak globálisan, hanem lokálisan is jelen van, méghozzá olyan erővel, melyet lassan kivétel nélkül mindenki érzékelni fog a saját bőrén is, ilyen vagy olyan formában.

képek és lead kép: REUTERS-Pablo Sanhueza

vízChilefolyóembervárosszárazságélet