Május 25. Szombat, Orbán

Agaton továbbra sem csillapodik

null

Agaton, mely vihart a Fülöp-szigeteken Megi néven ismernek, már nem kell bemutatni. A csendes-óceáni tájfunszezon második nevezett vihara nem nőtt ugyan tájfun méretűre, és az előrejelzések szerint túl sokáig nem is kellett volna jelen lennie, hiszen Malakas tárt karokkal várta.

kép: AFP PHOTO -COURTESY OF HANNAH CALA VITANGCOL

Ezzel szemben Megi sajnos komoly pusztítást végzett a szigeteken. Áradásokkal, jelentős mennyiségű esővel és földcsuszamlásokkal keseríti meg a helyiek életét. Sőt, mostanra ugrásszerűen megnőtt az áldozatok száma is.

Bár nem tájfun, de annyira kegyetlen rombolást visz véghez, hogy mostanra már 137 halálos áldozat írható Megi számlájára, és legalább 23 embert eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. Mivel azonban az utak többsége járhatatlan, és elképesztően sok épület is megsérült, törmelékkel terítve be a környezetét, így a mentési, keresési munkálatok nagyon nehézkesen zajlanak.

kép: AFP PHOTO - PHILIPPINE COAST GUARD (PCG)

A hatóságok 676 területen jelentettek komolyabb áradásokat, valamint 114 egyéb, az esőzésekkel összefüggő katasztrófáról számoltak be, melyek többnyire kiterjedt földcsuszamlások. Mintegy 9600 otthon sérült meg, közel 6500 hektáron pusztult el a termés, és több, mint 300 000 embernek kellett elhagynia az otthonát.

kép: Bobbie ALOTA - AFP

lead kép: Bobbie ALOTA - AFP