Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Agaton tombolni kezd a Fülöp-szigeteken, de csak míg egy nála is nagyobb szörny fel nem falja

Világidőjárás
2022. április 14. 14:00
null

A Fülöp-szigetek keleti régióját elérte Agaton, mely viharrendszer jelentős mennyiségű esővel keseríti meg az itt élők mindennapjait. Ráadásul a vihar “csak” trópusi depresszióként csap le, de erősödni fog.

kép: news.abs-cbn.com

Visayas keleti szigetei számára az április 9-én landoló Agaton nem kellemes vendég, hiszen döbbenetes mennyiségű csapadékot hoz magával. Ez lokálisan akár 800 mm esőt is jelenthet egyetlen nap leforgása alatt.

kép: typhoon2000.info

A csapadék már önmagában is komoly gondokat képes generálni, hiszen villámáradásokkal és tartós áradásokkal rombolja a környezetet. De az átázó, elfolyósodó talaj földcsuszamlásokat is kiválthat. Emellett a viharrendszer jelentős szelet is generál, mely további károkat is kiválthat a régióban.

Az erős szelek nem csak fákat képesek kicsavarni, tetőket megbontani vagy villanyoszlopokat kitépni, hanem a tengerre is hatással vannak. A vihardagály jelensége mellett a part menti vizekben a szakemberek akár 4 méteres hullámokra is számítanak.

kép: newsinfo.inquirer.net

Agaton a szigetek szárazföldjei felett ugyan némileg gyengül, de a víz fölé érve erősödik, és trópusi viharrá fokozódik. Azonban így már nem jelent veszélyt, mivel az erősödése után nem sokkal felfalja egy nála sokkal nagyobb viharrendszer, Malakas.

kép: news.abs-cbn.com

lead kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

félelemtengerviharesőAgatonFülöp-szigetek