Június 13. Csütörtök, Anett

300 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma KwaZulu-Natal területén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Dél-Afrika, pontosabban KwaZulu-Natal számára az utóbbi napok időjárása már komoly gondokat okozott. Az egyetlen nap alatt lezúduló közel 100 mm csapadék az országban hatalmas mennyiségnek számít, ennek megfelelően pedig jelentős rombolást is magával hoz.

kép: KwaZulu-Natal Provincial Government

Bár eddig is voltak áradások, sőt, földcsuszamlások is, de a helyzet csak fokozódott. Április 11-én volt olyan terület, ahol egyetlen nap alatt már 300 mm csapadékkal is számolni kellett, ekkora mennyiségű víz pedig már arra késztette a tartomány vezetését, hogy katasztrófahelyzetet hirdessenek.

kép: KwaZulu-Natal Provincial Government

Bár a kárfelmérések még javában tartanak, és az ítéletidőnek sincsen még vége, de az már most látszik, hogy több, mint 1000 ház és kunyhó sérült meg, ezen felül pedig 200 iskola is használhatatlanná vált.

kép: MARCO LONGARI - AFP

Ennél is rosszabb hír, hogy a kiöntő folyók borzalmas pusztításokat végeznek a part menti településeken és nyomornegyedeken. A halálos áldozatok száma mostanra 306-ra emelkedett a hivatalos adatok szerint. Az előzetes hírek szerint az egyik legnagyobb helyi gát is összeomlott, ezt azonban a hatóságok határozottan cáfolták, hiszen a gát a legmodernebb áradás elleni védelemmel van felszerelve, és szakadásról szó sincsen.

kép: MARCO LONGARI - AFP

lead kép: MARCO LONGARI - AFP