Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Továbbra is szakad az eső Queenslandre, már több, mint 700 mm érkezett

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Queensland számára a február nem tűnik olyan rövid hónapnak. Hosszabbnak érzik, mivel az eső keseríti a mindennapokat, nem is kis mennyiségben. Napok óta ömlik a csapadék a területre, több helyen is meghaladta a 700 mm-t három nap leforgása alatt.

Ez a döbbenetes mennyiségű víz természetesen nem tűnik el csak úgy. A talaj már képtelen beinni. A hirtelen érkező csapadék így villámáradásokat is kivált. Természetesen az állam területén az érintett régiókban a patakok és folyók is rendre komoly áradásokat produkálnak.

A helyi tűzoltóság munkával erősen el van látva, naponta mintegy 1000 riasztásra reagálnak. Az anyagi károk már most jelentősek, hiszen mind a folyók, mind a patakok melletti ingatlanok és földterületek víz alatt állnak.

A villámáradások az infrastruktúrát is erősen érintik, a közlekedés sok helyen kifejezetten nehéz. A kialakult áradásokban eddig nyolc ember vesztette életét.

A problémát egy lassan mozgó rendszer okozza, mely még akár napokig is Ausztrália felett tartózkodhat, és ezzel Queensland egyik legsúlyosabb időjárási jelenségét produkálja, mely az utóbbi években az államot érintette.

képek és lead kép: AFP PHOTO - QUEENSLAND FIRE AND EMERGENCY SERVICES