Május 25. Szombat, Orbán

Tornádó rombolt New Orleansban

null

A viharrendszer, mely Texasban tornádójárványt okozott, nem állt meg, szép lassan elérte Louisianát is. New Orleanst sem kímélte, ahol egy ék alakú tornádó jött létre március 22-én, kedden este.

kép: WDSU

Az olyan tornádókat, melyek szélessége nagyobb, vagy közel azonos a magasságukhoz képest, ék alakú, vagy angolul wedge tornádónak nevezzük. Ezek a förgetegek a legtöbbször igen pusztítóak.

kép: Reuters

Ez most sem volt másképpen. A landoló szörnyeteg New Orleans egy külvárosában ért földet, majd a Mississippin átkelve belépett a nagyvárosba is. Összesen mintegy 15 percig rombolt a talajon, majd semmivé foszlott.

Ez a 15 perc azonban elegendő volt ahhoz, hogy az érintett területeken jelentős károkat okozzon. Egy templomot szinte romba döntött, de sok épület sérült meg, autókat és tereptárgyakat borogatott, hajigált a szél, fákat és villanyoszlopokat csavart ki a helyükről.

A vihar által generált tornádónak több sérültje és egy halálos áldozata is volt. Ráadásul nem ez volt az egyetlen tornádó, mely létrejött. Több kisebb förgeteget is jelentettek a hatóságoknak, ezek azonban szerencsére nem okoztak jelentősebb károkat.

kép: AP Photo-Gerald Herbert

lead kép: The New York Times