Június 19. Szerda, Gyárfás

Nem csitul az áradás Ausztráliában - néhol egy évnyi eső esett pár nap alatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztrália egyik partján Anika kegyetlenkedik, míg a másik oldalon a ciklonmentes esőzések okoznak kifejezetten nagy gondokat. Anika esetében a nagy mennyiségű csapadék várható, hiszen a ciklonok rendszerint így viselkednek.

Az ország keleti részén, Queensalnd és Új-Dél-Wales államokban azonban a heves esőzések a BOM, vagyis az Ausztrál meteorológiai intézet szerint nem köthetőek ciklonokhoz.

Ez nehezebben kiszámíthatóvá teszi őket, ami gond, hiszen egyes területeken olyan mennyiségű csapadékkal lehetett számolni az elmúlt napokban, amire máskor egy teljes év alatt van csak példa. A rettenetes mennyiségű víz a folyókon is rekordokat döntöget, van, ahol az eddigi vízállási rekord 2 méterrel dőlt meg.

A heves esőzések nyomán veszélyessé váltak a víztározók, és azok környéke is, illetve sajnos jelentősen megnőtt a földcsuszamlások kialakulásának esélye is. Az infrastrukturális károk a mentési munkálatokat is nagyban nehezítik, amikre azonban nagy szükség lenne, hiszen csak Brisbane városban - Queensland fővárosa - 58 000 ház került víz alá.

A lakosságot arra kérik, takarékoskodjanak az ivóvízzel, mivel az áradások erre a területre is hatással vannak. Több iskola és közintézmény is kénytelen volt bezárni, sok a sérült, és sajnos mostanra a halálos áldozatok száma is 8-ra emelkedett, miközben több embert is keresnek a hatóságok.

képek és lead kép: SAEED KHAN AFP