Június 14. Péntek, Vazul

Mozgolódik a Lonquimay vulkán Chilében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Chilében a Lonquimay vulkán alatt mozgolódik a föld. A tűzhányó utolsó kitörésére 1988 -ban volt példa, akkor azonban kitett magáért, hiszen 1988 december 25-től egészen 1990 január 24-ig aktív volt.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, TW

A tapasztalt rengések hibrid jellegűek, és kisebb részben periodikusak voltak. Mindkét rengési típus a vulkánok belsejében lévő folyadékok dinamikájával mutat összefüggést. Ezek mellett a magma mozgásával összefüggő rengéseket is észleltek, de ezek kisebb intenzitásúak voltak.

Az események azonban arra késztették a hatóságokat, hogy szorosabb megfigyelés alá vegyék a hegyet, mely hármas robbanási index-szel rendelkezik (ez nagyobb, mint a Stromboli kitörései, de kisebb, mint amit a Saint Helens produkált. A skála 1-8-ig terjed, a végén a szuper-vulkánok kitörése található, az elején a Hawaii-i vulkánkitörések foglalnak helyet).

kép: tropter.com

A tudósok a hegy deformitását is górcső alá veszik, illetve monitorozzák a közelében a hőjeleket is, ezekben azonban egyelőre nem mutatkozik változás. Ezekkel együtt március 21-én zöldről sárgára emelték a hegynél a riasztási szintet.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, TW

lead kép: Farisori - Leonadro Araya Wikimedia commons