Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Lángol a tiltott zóna Csernobilnál

null

Az Ukrajnában zajló háború alapvető káros következményein túl számolni kell azzal is, hogy a környezetre, és a klímára gyakorolt hatásai is lesznek. A természetkárosítás léptéke már most is elképesztő, a levegőminőség pedig siralmas.

kép: shutterstock

A klíma ügyéért érthető módon az Ukránok most nem tudnak tenni semmit, de az újjáépítés során sem valószínű, hogy ez lesz az elsődleges szempont. De a velük történő eseményeknek sokszor vannak hazai, európai, sőt világvonatkozásai is.

kép: Volodymyr Shuvayev-AFP via Getty Images

A por és füst egyelőre az országon belül marad, ugyanakkor nagyon nem jó hír, hogy harckocsik járnak a Csernobili erőmű szennyezett földjén, felkavarva ezzel a radioaktív port. Most pedig mintegy 10 000 hektáron lángol az erőművet körülvevő erdő.

Ljudmila Denyiszova ukrán emberjogi biztos közlése alapján 31 tűzesetről van szó, melyek intenzitása növekszik. A szárazság Ukrajnában is pusztít, a háború pedig a felcsapó lángok valószínűségét is megsokszorozza.

kép: bbc

Hogy milyen jelentősége lehet a tiltott zóna lángolásának, azt egyelőre nem tisztázták. Tény azonban, hogy nem is olyan régen történt már hasonló eset, mikor a világ pánikolni kezdett a tiltott zóna lángra kapása miatt. Akkor a tűzoltók sikeresen közbeavatkoztak, és tisztázták azt is, hogy a felszálló füst nem okoz gondokat.

kép: State Agency of Ukraine on Exclusion Zone Management

lead kép: georgiatoday.ge