Június 20. Csütörtök, Rafael

Kitört a Taal-vulkán, és sajnos további kitörésekre is számítani lehet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Taal-vulkán sem akar lemaradni az impozáns sorban, melyben a nemrégiben kitörést produkáló vulkánokat találhatjuk. Március 25-én phreatomagmatikus kitörést produkált, melynek hatására a riasztási szintet 2-ről 3-asra emelték.

kép: TheCoffee (Mike Gonzalez) - wikipedia commons

Az említett kitörés a talajvíz és a felszálló magma kölcsönhatásából létrejövő energia okozta jelenség, mely azt is jelenti, hogy magmás behatolás jött létre a főkráterben - ennek köszönhetően emelkedett meg a riasztási szint is.

A mostani kitörés egy 3,3 km-es hamuoszlopot produkált, ami ebben az esetben a pilóták számára jelenthet gondokat. Ugyanakkor a Taal-tóban található vulkán esetében a szakemberek most komolyabb óvintézkedéseket is bevezettek.

A tó környezetében élő lakosságot felszólították, hogy készüljenek fel egy esetlegesen bekövetkező, gyors evakuálásra. Ezt főként a jelentősebb kitöréssel járó cunami indokolhatja.

kép: Enelra

A hegyet megközelíteni, kiváltképp a Taal vulkán területén tartózkodni tilos, és bár a hegy turistalátványosság, most a kis-repülőket is kitiltották a közeléből.

kép: Enelra

lead kép: Enelra