Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Haitin és a Dominikai Köztársaságban is úszni lehet az utcákon

null

Haitin és a Dominikai Köztársaságban is komoly gondokat okozott a hirtelen és nagy mennyiségben érkező csapadék. A Dominikai Köztársaság esetében ez 115 mm-nyi esőt jelentett 24 óra leforgása alatt.

A csapadék hatására villámáradások alakultak ki, melyek a városokat is letarolták. Az emberek menekültek a járműveikből, mert azokat a víz magával ragadta. Az utakon a közlekedés megbénult, az infrastruktúrában keletkezett károk jelentősek.

A március 6-án lezúduló eső természetesen a házakat sem kímélte, több száz ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, mivel azt a víz elöntötte, vagy erősen megrongálta. Haiti esetében sem volt jobb a helyzet.

Sőt, itt sajnos két halálos áldozatot is szedett a hirtelen kialakuló villámáradás, mely a házak közt hömpölyögve sok helyen derékig, vagy még feljebb is ért. Haitin is mintegy 500 ember volt kénytelen elhagyni a házát, mivel az lakhatatlanná, életveszélyessé vált az áradásokban.

kép: REUTERS-Ralph Tedy Erol

A területen a heves esőzések öt héten belül második alkalommal keserítik meg erősen a helyiek mindennapjait. Január vége óta a lehulló csapadék villámáradásokkal és a folyó duzzasztásával is komoly károkat okoz az érintett területeken.

képek és lead kép: Dominican Republic Civil Defence