Április 28. Vasárnap, Valéria

Gombe pusztításának léptéke mostanra látszik igazán

Világidőjárás
2022. március 24. 14:00
null

Bár Gombe mostanra levonult a színről, a ciklon sajnos jelentős rombolást hagyott maga mögött. Nem csak Madagaszkárral bánt el, hanem a Mozambiki-csatornában megerősödve hármas kategóriájú ciklonként csapott le Mozambikra, de még Malawit is érintette.

A hatalmas esőzéseket és jelentős szelet is hozó ciklon igazi rombolásáról csak mostanában kapnak képet a szakemberek, hiszen sok terület egyszerűen nem volt megközelíthető. Gombe ugyanis csak Zambézia tartományban mintegy 500 négyzetkilométeres területet kényszerített víz alá.

Mozambikban Gombe mintegy 21 000 embert kényszerített arra, hogy elhagyja otthonát, 80 sérültet és 53 halálos áldozatot hagyott maga mögött. Összességében pedig mintegy 450 000 ember életét tette nehezebbé közvetlenül az esőzések és a szél miatt.

Több, mint 46 000 épületet semmisített meg teljesen a ciklon, ezek közt pedig szép számmal akadtak iskolák és egészségügyi központok is. Az úthálózatban esett károk is jelentősek, mintegy 1000 km-t érintenek.

Malawi sem járt sokkal jobban. Áradásokat és jelentős szélkárokat jelentettek a déli régiókból, ahol sajnos három személyt is eltűntként tartanak nyilván. A szél és a csapadék sűrűbben lakott területeket érintett, itt több, mint 100 000 ember kényszerült elhagyni az otthonát.

képek és lead kép: Alfredo Zuniga - AFP

viharciklonMozambikhaláléletGombe