Június 24. Hétfő, Iván

Gombe Madagaszkáron kezdi a rombolást, de nem áll meg

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Március 7-én megjelent a térképen Gombe, a trópusi ciklon, mely sajnos Madagaszkár felé vette az irányt. Az utóbbi időben számos komoly ciklonnal szembenéző szigetnek ezúttal szerencséje van, mivel Gombe az erejét nem nekik tartogatja.

kép: AP Photo-Eduardo Verdugo

Ez azonban csak annyit jelent, hogy a szél nem lesz olyan erős, hogy az komolyabb gondokat okozzon. A vihar azonban így is lokálisan több, mint 200 mm csapadékot dobhat Madagaszkár érintett, északi területeire 24 óra alatt, ami jelentős áradásveszélyt is rejt magában.

Gombe a Madagaszkáron tett látogatása révén gyengül, de ez nem lesz tartós. Madagaszkárt Afrika szárazföldi részétől, egészen pontosan Mozambiktól elválasztó Mozambiki-csatorna ugyanis ideális feltételeket teremt a vihar számára az erősödésre.

kép: zero.pindula.co.zw

Ez pedig azt is eredményezi, hogy Nampula városa Mozambikban komoly fenyegetésnek néz elébe. A viharrendszer ugyanis a csatornában akár jelentős ciklonná is fokozódhat, ezzel pedig mind az erős szelek, mind a szállított csapadék szempontjából fenyegetést jelent a városra, ahol várhatóan landolni fog.

kép: JTWC

lead kép: SA Weather Service