Április 24. Szerda, György

Erősen mocorog az Ontake vulkánja Japánban

Világidőjárás
2022. március 01. 11:00
null

A Japánban található vulkánokkal kapcsolatosan a legtöbben szinte csak a Fujira gondolnak. Pár éve az Aszo nevét is megjegyezte a világ, mivel hatalmas kitörést produkált a szigetországban.

kép: researchgate.net

Most ideje lesz megjegyezni az Ontake-hegy nevét is, hiszen ez is egy aktív vulkán, igaz, első történelmi kitörését csak 1979-ben produkálta.

Legutoljára azonban 2014-ben fakadt dalra a hegy, ráadásul nagyon hirtelen és igen erőteljes kitöréssel. Akkor a szakemberek fokozott figyelme ellenére is olyan hirtelenséggel kezdődött az aktivitás, hogy 63 halálos áldozatot követelt.

kép: skymetweather.com

Nem csoda hát, ha az Ontake folyamatos megfigyelés alatt van. Most pedig kettesre emelték a vulkánnál a riasztási szintet, mivel február 23-án 4 óra alatt összesen 97 földrengést sikerült regisztrálnia a műszereknek a hegyen.

kép: britannica.com

A lakosságot és a turistákat is arra szólította fel a helyi hatóság, hogy a hegy veszélyzónáját mindenképpen kerüljék el. A kitörés lehetősége ijesztő, hiszen a hegyhez igen közel több település, köztük városok is találhatóak.

lead kép: inhabitat.com

vulkánklímaJapánföldrengéshegyember