Május 2. Csütörtök, Zsigmond

EF3-as tornádó ölt Iowa államban

Világidőjárás
2022. március 09. 11:00
null

Iowa államban, Madison és Winterset megye területén katasztrofális időjárási viszonyok uralkodtak március 5-én és 6-án. A területről hatalmas és pusztító jégesőt jelentettek, mely komoly károkat okozott több épületben és a magasfeszültségű vezetékekben.

kép: cnn

Nagyjából 10 000 háztartás maradt áramellátás nélkül. A viharokban sajnos több ember is megsérült, de az igazi rombolást a tornádók vitték véghez a területen.

kép: abcnews

Winterset területén egy EF3-as tornádót regisztráltak, ez pedig hosszú idő óta a legerősebb tornádó, amit a területen észleltek. A mintegy 218 km/h-ás sebességgel kavargó szörnyeteg sajnos halálos áldozatokat is követelt.

7 ember, köztük két 5 év alatti gyerek vesztette életét a tornádó tombolása közben, további 4 ember pedig súlyosan megsérült. A forgatag 30 házat érintett súlyosan, de károkat széles körben okozott.

kép: accuweather.com

Iowa kormányzója katasztrófaüzenetet tett közzé és felhívta a figyelmet, hogy a leszakadt vezetékek, az utakon álló víz és a törmeléktorlaszok veszélyessé teszik a helyi közlekedést. Ráadásul a viharoknak még koránt sincsen vége és sajnos tornádók kialakulására is igen nagy esély mutatkozik.

kép: weather.com

lead kép: Bryon Houlgrave - The Des Moines Register via AP

viharIowaUSAtornádóemberhalálélet