Május 25. Szombat, Orbán

Csontvázfalu bukkant elő Portugáliában a klímaváltozás mementója gyanánt

null

A klímakatasztrófa jelen van, a mindennapjaink réme, és nem engedi, hogy erről megfeledkezhessünk. Ezt most Portugália területén is igen erősen érzik az emberek, és hogy a világ figyelmét is felkeltse, Aceredo falu romjai is kiemelkedtek a vízből, kegyetlen mementó gyanánt, mely arra figyelmeztet minket: a víz olyan kincs, melyet a klímakatasztrófa elvesz tőlünk.

Aceredo falu neve valószínűleg nem mond sokat, ami nem is csoda, hiszen ez a település 1992-ben megszűnt létezni. Az emberek elhagyták, a területet pedig Alto Lindozo néven élesztették újra, pontosabban süllyesztették el. Ekkorra alakították ki a víztározót, melynek mélyén a falu romjai lapultak. Az itt összegyűjtött vizet pedig mezőgazdasági, lakossági és energiatermelési célokra használták fel – sajnos nem kifejezetten előrelátó módon.

Alapvetően a falu talán a búvárok számára lehetett látványos, egészen addig, míg a klímakatasztrófa, és a következtében jelentkező elképesztő szárazság nem kezdte a felszínre emelni. Az aszály léptéke Portugáliában jelenleg a következő: a februári adatok alapján a terület mintegy 29,3%-a súlyos aszállyal küszködik. Ezzel szemben az aszály mértéke 66,2%-nyi területen az extrém kategóriába tartozik.

Persze nem csak a falut rejtő víztározó szintje apad vészesen, mivel egyszerűen nem kap utánpótlást. Ez a jelenség sok tározót érint, hiszen 2021 óta az aszály léptéke is egyre nő. Jelenleg sok víztározó esetében az energiatermelési felhasználást már megtiltották, a megmaradó víz ugyanis már csak a lakosság szükségleteire elegendő.

Portugália példáján keresztül kénytelenek leszünk megérteni, hogy a víz olyan kincs, melyet eddig nem értékeltünk eléggé, nem tudtunk megfelelően takarékosan kezelni, és nem voltunk tisztában azzal, hogy mennyire óvatosan kell bánni a felhasználásával. Most, a klímaváltozás kegyetlen leckék sorával bír rá minket arra, hogy tanuljuk meg értékelni a természet kincseit, és úgy vigyázzunk azokra, hogy az életünk függ tőlük!

képek és lead kép: Adri Salido - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP