Június 13. Csütörtök, Anett

Ausztrália egyik végén tombol az áradás, a másikon 40 éve nem látott szárazság pusztít

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztrália fuldoklik. Nem csak Anika okoz kellemetlen napokat a nyugati országrészben azzal, hogy kétszer is landol Kimberly régióban. Komoly esőzésekkel és kiterjedt áradásokkal küszködnek Új-Dél-Wales állam és Queensland területén is.

kép: ABC News- Eden Hynninen

Ezzel szemben a legdélebbi részen, Tasmániában a helyzet egészen más. Itt a La Nina erősen érezteti hatását, méghozzá úgy, hogy a jellemző nyugati szélirány helyett most keleti irányú szelek fújnak, melyeket a La Nina gyakorlatilag körbe - körbe keringet.

kép: ABC News Scott Ross

Ez azt eredményezi, hogy Tasmánia területén jelenleg komoly szárazság uralkodik. Léptékét tekintve az elmúlt 40 év legszárazabb időszakát élik a helyiek, akikből egyre kevesebb van, mert elhagyják a kiszáradó területeket.

A probléma mértékét jól mutatja, hogy az éves rendes csapadékmennyiség most 200-400 mm-rel, azaz mintegy 46%-kal kevesebb, ez pedig olyan fennakadásokat eredményez, amit sokan már nem tudnak, vagy nem is akarnak kezelni.

kép: theaustralian.com.au

Mindehhez hozzátartozik az is, hogy a hatalmas szárazság mellé Tasmánia ötödik legmelegebb nyara is társul. A nappali átlaghőmérséklet 1,7°C-kal haladja meg a sokéves átlagot, mely csak tovább súlyosbítja a kialakult helyzetet.

Lead kép: abc.net.au