Június 21. Péntek, Alajos

Anika kétszer is "beköszön" Ausztrália nyugati részére

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Komoly esőzések tarkítják Ausztrália mindennapjait. Míg Queensland, és most már Új-Dél-Wales is áradásokkal küszködik keleten, addig a nyugati országrészben Anika borzolja a kedélyeket.

kép: thewest.com.au

Teszi mindezt ráadásul igen kegyetlen módon. Nem csak azért, mert a vihardagály és a heves esőzések révén egy sor villámáradást is okoz, hanem azért is, mert nem marad meg a szárazföld felett.

kép: watchers.news

A landolása Kimberly régióban várható volt. A napi 200 mm-nyi csapadékmennyiség, mely akár a 300 mm is elérheti egyes helyeken szintén szerepelt a számítások között. Azzal is tisztában voltak a szakemberek, hogy a ciklon a maga 100 km/h-körüli szeleivel komoly pusztításra lesz képes, ugyanakkor voltak bizonytalan részletek.

Anika két irányba mozdulhatott az adatok alapján. A jobbik eset, hogy marad a szárazföld felett, így ereje fokozatosan csökken, míg végül a szél már nem, csak a csapadék okoz problémákat. A másik megoldás, hogy Anika elhagyja a partokat és visszatér a víz fölé.

kép: ausstormscience.com

Ez utóbbi valósult meg, de a ciklon nem időzik sokáig a vízen, pusztán annyi ideig, míg erőt gyűjt, és újra landol, ezúttal Kimberly régió nyugati részén, ahova a tetemes mennyiségű csapadék mellett 150 km/h körüli szeleket is hoz magával.

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

lead kép: hypotheticalhurricanes.fandom.com