Május 25. Szombat, Orbán

7,3-as földrengés Japán partjainál

null

Japán egy kifejezetten érdekes hely. Nem ritkák itt sem a hőhullámok, ugyanakkor a hófelhalmozódás sokszor olyan nagy, hogy a síparadicsomokban utat kell vágni a több méteres hóba.

kép: STR - JIJI PRESS - AFP

Japánban az emberek egy földrengéstől sem lepődnek meg annyira, mivel a szeizmikus tevékenység sem ritka. Ellenben egy 7,3-as földrengést azért már itt sem vesznek félvállról. Most pedig éppen egy ilyen következett be március 16-án.

kép: Koji Ito - Yomiuri - The Yomiuri Shimbun via AFP

A Fukusimai prefektúra partjainál, nagyjából 60 km-es mélységben pattant ki a földrengés. Mélysége miatt szerencsére halálos áldozatokat nem szedett, sőt, mivel Japánban a földrengés nem ritka, így a házak is úgy vannak megépítve, hogy a lehető legtovább ellenálljanak a mozgásnak, így a gazdasági károk sem jelentősek.

Cunami riadó ellenben Japán keleti partvidékén életbe lépett. Fukusima Miyagi prefektúrák esetében a hullámok mérete az egy métert is elérheti. A cunami riadó indokolt, de maga az esetlegesen kialakuló szökőár nem olyan jelentős, mint amikre a hírekből emlékezhetünk.

kép: Kenichi Matsuda - Yomiuri - The Yomiuri Shimbun via AFP

A közelmúltban a területen a földrengések rendre okoztak úgynevezett másodlagos veszélyeket. Ezek földcsuszamlások, tüzek és cunamik, így a gazdasági károk megállapítása egyelőre nem lehetséges, illetve a lakosság is nagyobb figyelemmel lesz a környezetre a következő napokban.

kép: Kenichi Matsuda - Yomiuri - The Yomiuri Shimbun via AFP

lead kép: Kenichi Matsuda - Yomiuri - The Yomiuri Shimbun via AFP