Június 17. Hétfő, Alida, Laura

5 emeletes épületet is eltemetett volna a hómennyiség, ami Japánba, Lotte Arai sítelepre a szezonban érkezett

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Idehaza nem nagyon lehetne azt állítani, hogy havazásokban bővelkedő telünk volt – pontosabban van, hiszen bár naptár szerint itt a tavasz, a hőmérsékleteken ezt nemigen lehet észre venni.

Igaz, hogy a hegyvidéki területek azért valamivel több havat kapnak, de ez mindenhol így van a világon. Japánban is, ahol az egyik kedvelt sítelep osztotta meg a statisztikáját, hogy mekkora hómennyiséggel is lehetett számolni a szezon kezdete, vagyis tavaly szeptember óta.

A Lotte Arai sítelep a Myoko-hegységben található, és bizony itt a tél közel sem úgy nézett ki, mint nálunk. Tény persze, hogy magasabban fekszik a terület, és az is, hogy a tenger közelsége itt azért máshogy alakítja a csapadékviszonyokat, de a 2021 szeptembere óta érkezett összesen 21 méternyi hó azért nem semmi adat.

Persze ez az adat nem azt jelenti, hogy ennyi hó meg is maradt, hanem azt, hogy a szezonban ennyi érkezett összesen, ugyanakkor február 20 és 24 között a hóvastagság a 7 métert is megközelítette. Japánban a durva, és nagy mennyiségű csapadékkal érkező hóviharok közel sem számítanak ritkaságnak, de a 21 méteres adat azért itt sem mindennapos.

Persze ez sem csak itt fordulhat elő, 21 méternyi havat regisztráltak 2019-ben Ausztriában, a Nordkette sítelepen is egy szezon alatt. Ezek az adatok nem csak érdekesek, hanem arra is rámutatnak, hogy mennyire tekinthetjük biztosnak azt, hogy egy-egy sítelepen lesz hó a szezonban – vagy legalábbis mekkora ennek az esélye.

kép: Michael Kristen

képek és lead kép: LOTTE ARAI RESORT ロッテアライリゾート