Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Toronyház méretű hullámokat generált a vihar Izlandnál

Világidőjárás
2022. február 16. 14:00
null

A viharrendszerek erejét jellemzően akkor értjük meg, amikor rombolásba kezdenek a szárazföldön. Azok, melyek végül nem érnek partot így nem is tűnnek igazán erősnek, holott ez nem igaz. A nyílt víz felett ugyanis sokkal erőteljesebb viharok is kialakulhatnak, mint amik a szárazföldet elérik.

Izland déli partjai a Föld egyik legkiszolgáltatottabb térségei a viharok és a hullámok szempontjából, mert bizony a tengeren tomboló szörnyetegek egyik mérőértéke, hogy mekkora hullámokat is képesek generálni.

Az ország közelében február 7-8-án kialakult bombaciklon pedig igencsak tekintélyes hullámokat hozott létre, melyek akár a világ legmagasabbjai közé is kerülhetnek.

A hullámmagasságokat mérő jelzőbóják sok esetben adtak 30 m-es adatokat, de egy ízben az egyik bója 40 méteres magasságot jelzett. A mérés során azonban az eszköz besült, vagyis az adatokat még nem sikerült teljes biztonsággal hitelesíteni. Ha azonban erre sor kerül, úgy Izland történetének leghatalmasabb hulláma, de világviszonylatban is erősen az élmezőnyben száguldó hullámot sikerült regisztrálni.

képek és lead kép: shutterstock

víztengerviharhullámrekord