Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Sorozatban 50 földcsuszamlás, mostanra 94 halálos áldozat - Brazíliában, Petropolis-ban heves esőzések voltak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A brazíliai Petropolis fennállásának eddigi legsúlyosabb katasztrófáját volt kénytelen átélni a február közepi napokban. 15-én egyetlen nap alatt 210 mm csapadékot regisztráltak a városban, mely 1932 óta a legcsapadékosabb februári nap volt.

kép: FABIO TEIXEIRA - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

A február havi átlag csapadékmennyiség itt jellemzően 200 mm körül alakul. A hatalmas mennyiségű víz pedig a valamivel több, mint 300 000 lakosú településen elképesztő mértékű pusztítást okozott.

Az áradások nyomán autók bucskáztak át a törmelékkel borított utakon, de sok ház is károkat szenvedett. Sajnos ennél is nagyobb gondot okoztak a kiterjedt földcsuszamlások, melyek számos házat temettek maguk alá. A település 50 pontjáról jelentettek sárlavinákat, melyek közül a legsúlyosabb mintegy 80 házat nyelt el.

kép: FABIO TEIXEIRA - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP

A területen jelenleg is 540 tűzoltó, 210 katonai rendőr, 200 rendőr és 9 állami helikopter igyekszik felkutatni és kimenteni a túlélőket. Minden erőfeszítés ellenére azonban a halálos áldozatok száma gyorsan emelkedik. A február 15-én bejelentett 18-ról egyetlen nap alatt 94-re ugrott, és a terület megtisztítása még korántsem ért véget.

kép: CARL DE SOUZA - AFP

Az eddigi adatok alapján mintegy 490 ember vált hajléktalanná, és valószínűleg 100-nál is több ház semmisült meg. A károk felmérése folyamatban van, azonban a terület megközelítése sem egyszerű, az utak megtisztításán is mintegy 190 munkagép és számos más jármű bevonásával dolgoznak.


kép: Florian PLAUCHEUR - AFP

lead kép: WILTON JUNIOR - ESTADAO CONTEUDO - Agência Estado via AFP