Május 17. Péntek, Paszkál

Sárlavina temetett el 6 házat Kolumbiában

Világidőjárás
2022. február 12. 08:00
null

Kolumbia középső részén is kiterjedt esőzések keserítik meg a mindennapokat, melyek most Dosquebradas városában egészen a tragédiáig élesítették a helyzetet. Ráadásul egy olyan területen, mely elméletileg biztonságos.

kép: Andres Otalvaro - AP

A városban egy kiterjedt földcsuszamlás történt, mely 6 házat is maga alá temetett. Összesen 36 sérültje van a tragédiának, és 16 ember a sárlavina következtében életét vesztette.

kép: Andres Otalvaro - AP

A terület, mely a csúszás áldozata lett azonban a helyi területrendezésben nem veszélyeztetett rész a földcsuszamlások szempontjából, azaz az itt élők joggal hihették, hogy biztonságban vannak.

Sajnos hibás volt az elképzelés, mert mint a szakemberek megállapították, a lejtős terület a múltban többször is földcsuszamlás helye volt, azaz a területrendezésnél hibáztak a szakemberek.

kép: Andres Otalvaro - AP

Ez azonban több kérdést is felvet, többek közt a besorolások felülvizsgálatát, ugyanakkor a szakemberek attól tartanak, ha ez meg is történik, ez inkább bürokratikus hercehurca lesz, semmint komoly biztonsági lépések sorozata.

kép: euronews.com

lead kép: Santiago Ramirez via El Spectador

viharesősáremberhaláléletlavina