Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Rekordhosszú, 768 km-es villámot mértek

Világidőjárás
2022. február 04. 08:00
null

A villámlás mindig is lenyűgözte az emberiséget. Ez a jelenség nem csak szép, hanem veszélyes is, vagyis mitológia, istenek és szörnyek is kapcsolódnak hozzá szép számmal, megjelenése a miszticizmus egyik gerjesztője.

A villámok pontos kialakulási mechanizmusa még tudományos viták tárgyát képezi, de az biztos, hogy a három legtöbbször látható villám a felhő-föld, a föld-felhő és a felhő-felhő között kialakuló nagy energiájú, természetes légköri kisülés.

2020 áprilisában sikerült elcsípni egy villámot az USA területén, melynek hossza lenyűgöző. A mérést mostanra hitelesítették, így új rekordert köszönthetünk. A 768 km-es villám három állam egén is megjelent.

Egy villám hosszúsága attól függ, mekkora az töltéskülönbség nagysága. Jelen esetben egy felhő-felhő villámról van szó, vagyis az a talajt nem érte el, így veszélyessége is minimális volt.

A mostani rekorder egy brazil villámot taszított le a trónról, mivel az “csak” 709 km-es volt. Összehasonlításképpen egy átlagos villám hossza nem haladja meg a 16 km-t. Ugyancsak 2020-ban egy Uruguay és Észak-Argentína egén észlelt villám időbeli rekorder lett, mivel 17,1 másodpercig volt látható. Ez egyszerre lenyűgöző és hátborzongató jelenség, főleg a hangrobbanással kísérve.

lead kép és képek: shutterstock

viharfényhosszidőrekordvillám